/
    • Zaal 11 : KVA - Amicitia

Amicitia stunt tegen koploper

Samen in één busje vertrok het eerste team van Amicitia zaterdag naar Amstelveen voor de uitwedstrijd tegen KVA, de koploper van de competitie in de overgangsklasse. Zelfverzekerd, maar in een ontspannen sfeer ging de club uit Vriezenveen op pad om de nodige punten op te halen. De afgelopen twee weken wist Amicitia te winnen van zowel NKC als AKC, waardoor er een klein gaatje ontstond tussen de ploegen. De verre reis naar Amstelveen stond ook dit keer de trouwe supporters niet in de weg. Iedereen was klaar voor een stunt tegen de koploper, waardoor het kampioensfeest nog niet gevierd kon worden bij KVA. Rustig spelen, samenwerken, sterk beginnen, goede concentratie en hard werken stonden centraal in de bespreking voorafgaand aan de wedstrijd. “Vandaag gaan we snoepen, punt voor punt, totdat de overwinning binnen is”, gaf ervaren speler Dick Schipper aan voordat de ploeg het veld op ging. Vanwege technische problemen was er geen microfoon beschikbaar, en was de presentatie helaas kort en snel.
      Om 19.30 uur ging de wedstrijd van start in Amstelveen. Het eerste doelpunt viel aan de kant van KVA, maar al snel zorgt Kim Groothuis voor een gelijke stand. Daarna is het aanvoerder Quinten Landkroon die zorgt voor de eerste voorsprong voor Amicitia. In de beginfase is het de ploeg uit Vriezenveen die laat zien dat ze niet voor niks naar Amstelveen is gekomen. Een voorsprong, afwisselend met een gelijke stand vormt het beeld van een groot deel van de eerste helft. Halverwege de eerste helft staat er een stand van 6-8 op het scorebord door een mooie kans onder de korf van Dick Schipper. Een aantal minuten later tekent Loes Nijkamp voor de 7-9 met een mooi afstandsschot. KVA heeft het duidelijk lastig met de ploeg van trainer/coach Ruben Burchartz, maar blijft met goed aanvallend spel toch scoren. Er wordt sterk gespeeld en goed samengewerkt aan de kant van Amicitia. Pas aan het einde van de eerste helft weet de thuisploeg langszij te komen. Voor de eerste keer is er een gat van drie doelpunten in het voordeel van KVA. Een mindere fase voor Amicitia zorgt voor een ruststand van 14-11. Complimenten van coach Ruben Burchartz aan zijn ploeg voor het sterke spel dat Amicitia laat zien in de eerste helft. In de rust krijgt de ploeg de opdracht mee om met rustig aanvallen en geconcentreerd verdedigen weer aan te sluiten. Dat is ook precies wat er gebeurt direct na rust door een afstandsschot van Marloes Nijkamp in de eerste aanval. KVA kan vervolgens nog twee keer een gat slaan van drie doelpunten, maar door de zuivere schoten van Quinten Landkroon, Kim Groothuis en Myrthe Jansen komt de ploeg weer langzaam dichterbij (16-15). Er wordt keihard gewerkt in de aanval en goed verdedigd. Een benutte strafworp van Tim Bakker en een mooie doorloopbal van Kim Groothuis zorgden ervoor dat de ploegen halverwege de tweede helft op gelijke hoogte komen (17-17). De ploeg uit Amstelveen mag vervolgens voor de laatste keer tegen een voorsprong van 18-17 aankijken. De thuisploeg moet daarna lijdzaam toekijken hoe Amicitia in korte tijd de voorsprong overneemt door wederom zuivere schoten van Quinten Landkroon en Kim Groothuis. Voor het eerst ontstaat er een gat van vier doelpunten op het scorebord door een afstandsschot van Loes Nijkamp (18-22). Een fase waarin de Toyota Klaas Drent formatie ontzettend sterk speelt, rustige aanvallen creëert en de doelpunten netjes afmaakt. Het zijn de rebounders David Sluijer en Dick Schipper die de baas zijn onder de korf. Waar de aanvallers van Amicitia meerde malen hun schoten kunnen herhalen, is KVA de bal na 1 of 2 schotpogingen weer kwijt. De ploeg uit Vriezenveen loopt steeds verder uit en uiteindelijk is er een gat van zeven doelpunten (19-26). Met nog drie minuten te spelen is er een time-out en staat er een stand van 20-26 op het scorebord. Coach Ruben Burchartz blijft aangeven dat de ploeg door moet gaan met het controlerende spel. “De overwinning is heel dichtbij, maar moet nu binnengehaald worden” is de boodschap. Na de time-out mag Quinten Landkroon het laatste doelpunt voor Amicitia maken, waardoor de overwinning al langzaam gevierd kon worden (20-27). De laatste doelpunten vallen aan de kant van KVA, maar het was Amicitia dat met sterk en tactisch spel de overwinning heeft verdiend. Eindstand: 22-27. Belangrijke punten zijn binnengehaald, en met drie overwinningen op rij heeft Amicitia het gat weer iets groter gemaakt in de tussenstand. Concurrenten Mid-Fryslan en AKC wisten dit weekend hun wedstrijden niet te winnen, waardoor de kans op degradatie voor Amicitia langzaam verdwijnt.

Aankomen zaterdag speelt Amicitia 1 de thuiswedstrijd tegen nummer 2 op de ranglijst, Groen-Geel uit Wormer om 19.45 uur in de Stamper. Voor deze wedstrijd speelt Amicitia 2 tegen SCO 3 om 18.00 uur.